Ritam zdravlja piknikom obeležio Svetski dan hrane

Ritam zdravlja piknikom obeležio Svetski dan hrane

Ritam zdravlja je u sredu, 16. oktobra organizovao PIKNIK- druženje u dvorištu Prirodnjačkog muzeja, povodom Svetskog dana zdrave ishrane. Dan posvećen zdravim stilovima života u urbanoj sredini su zajedno sa nama proveli učenici novosadskih srednjih škola sa kojima Ritam zdravlja uspešno sarađuje u prethodnih godinu dana.

Nakon inicijalnog upoznavanja, u okviru priprema za piknik, organizovane su sportsko rekreativne aktivnosti poput provlačenja ispod vijače u parovima, takmičenja u limbo dance-u i sličnih. Nakon toga, održane su radionice “Abeceda pravilne ishrane” i “Priprema zdravih obroka” na kojima su govorili dr Jelena Milešević, profesorica Jelica Mijanović i Aleksandar Bućan. Svako je iz svog ugla govorio o pitanjima sa kojima se svakodnevno susrećemo prilikom pripreme obroka, poput svežine i pravilnog čuvanja namirnica, opremi koja se koristi, higijeni radnih površina, nutritivnim vrednostima i grupama namirnica. Učenici su nakon radionice, davali svoje predloge za zdrave obroke i pitali sve što ih zanima. Na ovaj način, pripremili su se za kviz znanja i nadmetanje u pripremi zdravih obroka.

Sportsko rekreativne aktivnosti vodili su MSc Nataša Živanović i Jovan Marković
Radionica “Priprema zdravih obroka” koju su vodili Jelica Mijanović i Aleksandar Bućan

Kviz znanja, koji su vodili dr Goran Abraham i Dragana Cvetković bazirao se na pitanjima iz oblasti zdravlja, a učenici su imali ponuđene odgovore za koje su glasali podizanjem kartona u različitim bojama.

Kviz znanja

U nadmetanju u pripremi zdravih obroka, takmičilo se osam ekipa. Ekipu su činila dva člana, a dva najbolja tima koje je odabrao stručni žiri, borio se u finalu u pripremi klub sendviča iz našeg kuvara. Finalistkinje nadmetanja su bile Danijela i Anđela iz gimnazije “Svetozar Marković” i Jovana i Marijana iz TŠ “Pavle Savić”, a tokom pripreme, publika ih je bodrila i pazila da se pridržavaju pravila.
Takmičari su imali pravo na jednu vrstu pomoći, merilo im se vreme za proveru recepta, odabir namirnica, kao i samu pripremu obroka. Ocenjivali su se izgled obroka, ukus, nutritivna vrednost, količina namirnica koja je potrošena i čistoća stola. Petočlani žiri su činili dr Tatjana Jezdimirović, predsednica UG Ritam zdravlja, dr Jelena Milešević sa Instituta za medicinska istraživanja CENM, Aleksandar Bućan Executive Sous Chef, kao i pobednici revijalnog takmičenja u pripremi zdravih obroka, Borislav Poleksić i Nenad Berić, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam.

Finalistkinje nadmetanja u pripremi zdravih obroka

Na kraju dana, u OK klubu na Spensu, održana je tribina “Biljna ishrana – trend ili izbor budućnosti” na kojoj su pored predavača, učestvovali i svi prisutni, deleći svoja iskustva. Dr Goran Abraham, predsednik udruženja “Zdravlje na dlanu” iz Kikinde, govorio je o zdravstvenom stanju građana Srbije i istakao važnost tribina poput ove. Dr Tatjana Jezidimirović je pojasnila kako se biljna ishrana uklapa u život sportista i građana koji se bave fizičkom aktivnošću, a akcenat je na zadovoljavanju svih energetskih i nutritivnih potreba organizma. Dr Jelena Milešević je predstavila pozitivne i negativne strane biljne ishrane i pozvala okupljene Novosađane na učešće u nacionalnoj studiji o navikama u ishrani, koja se bavi posebnim grupama, poput vegana i vegeterijanaca. Dr Milešević će publika pamtiti i po rečenici “Napravite sami vitamin D, potrebno je samo 12 minuta sunčanja u podne.” Na kraju izlaganja predavača pokrenuta je diskusija, u kojoj su prisutni građani pričali o svojim razlozima za prelazak na biljnu ishranu. Ova tribina je letos održana u Kikindi, a nakon Novog Sada planirano je i gostovanje u Beogradu.

Tribina “Biljna ishrana – trend ili izbor budućnosti”

Projekat “Hajmo na piknik” koji se sprovodi pod pokroviteljstvom OPENS-a, okupio je učenike iz škola u kojima su već održana predavanja i edukativne radionice na temu zdravih stilova života. To su Gimnazija “Svetozar Marković”, Medicinska škola “7.april”, Tehnička škola “Mileva Marić Ajnštajn”, Tehnička škola “Pavle Savić” i Škola za dizajn “Bogdan Šuput”.

Zahvaljujemo se svim đacima koji su učestvovali, školama i direktorima, predavačima, saradnicima, žiriju, kao i Prirodnjačkom muzeju Novog Sada, OK klubu, Urbanim povrtarima i naravno programu Novi Sad – Omladinska prestonica Evrope 2019.

Učesnici piknika sa pobednicima nadmetanja u pripremi zdravih obroka, žirijem i predavačima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *