Prva Evropska koferencija mladih o nezaraznim bolestima

Prva Evropska koferencija mladih o nezaraznim bolestima

Prva Evropska koferencija mladih o nezaraznim bolestima organizovana je u okviru Erazmus + programa od strane Međunarodne Omladinske zdravstvene organizacije i partnera, od 05. do 09. 12. 2019. godine u Portorožu u Sloveniji. Predsednica udruženja Ritam zdravlja, dr Tatjana Jezdimirović je zajedno sa ostalim učesnicima podelila svoja iskustva i ekspertizu iz oblasti zdravlja mladih i omladinske politike.

Cilj konferencije bio je da se na jednom mestu okupe omladinski sektor i sektor javnog zdravlja i time omogući prostor za diskusiju o važnim pitanjima evropskog omladinskog rada i omladinske politike. Konferencija je imala za cilj i da obezbedi razmenu znanja i primera dobre prakse u polju zdravlja mladih, kako bi se osigurali bolji radni i životni uslovi mladih u Evropi.

Preko 100 mladih stručnjaka i profesionalaca Evrope iz oblasti zdravlja mladih okupilo se u Portorožu kako bi se započelo rešavanje različitih potreba sektora kao što su: pobuđivanje i povećanje interesovanja mladih i omladinskih organizacija za prevenciju hroničnih nezaraznih bolesti i zdravstvene politike, promovisanje projekata zasnovanih na razmeni znanja u oblasti omladine i zdravlja, osnaživanje učesnika neophodnim alatima za uključivanje u uspostavljanje zdravijeg okruženja za mlade na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

Učesnici su tokom pet dana imali priliku da prisustvuju izvanrednim izlaganjima, raznovrsnim radionicama kao i sesijama za diskusiju i međusobno umrežavanje, što je dobra polazna tačka za dalje delovanje u oblasti omladinske politike i zdravlja mladih.

Učešće na ovoj konferenciji dr Jezdimirović iskoristila je za razmenu iskustava, predstavljanje projekata koje vodi Ritam zdravlja, upoznavanje sa programima omladinske prestonice Evrope, kao i poziv prisutnima da se aktivnije uključe u saradnju sa zemljama na Zapadnom Balkanu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *