Ritam zdravlja na tribini “Biljna ishrana, trend ili izbor budućnosti”

Ritam zdravlja na tribini “Biljna ishrana, trend ili izbor budućnosti”

Tribina pod nazivom “Biljna ishrana, trend ili izbor budućnosti“ održana je u Narodnoj biblioteci u Kikindi, a na njoj se govorilo o ishrani koju Svetska zdravstvena organizacija preporučuje u budućnosti, kako sportistima, tako i ostalim građanima koji brinu o svom zdravlju. Organizatori i predavači koji dolaze iz Udruženja građana “Ritam zdravlja“, Udruženja “Zdravlje na dlanu“ i sa Instituta za medicinska istraživanja u Beogradu, najavili su predavanja i po drugim gradovima u Srbiji, od Novog Sada, preko Beograda do Niša.

Prva tribina održana je u Narodnoj biblioteci “Jovan Popović” u Kikindi

Na tribini ukazano na ulogu biljne ishrane u svakodnevnom životu sportista i nesportista. Svaki sport iziskuje drugačiju orijentaciju u ishrani, energetske potrebe i drugačije performanse koje treba da se zadovolje, o čemu je govorila dr Tatjana Jezdimirović, predsednica Udruženja građana “Ritam zdravlja“:

Istraživanja pokazuju da informacije do kojih se danas veoma lako može doći, a čemu su svakao doprinele društvene mreže, veoma često nisu istinite. Danas govorimo upravo suprotno, govorimo o naučno dokazanim i empirijski proverenim činjenicama vezanim za biljnu ishranu kako kod stanovništva tako i kod fizički aktivnih ljudi i sportista. Razbijamo mitove poput onih da se biljnom ishranom ne mogu uneti sve esencijalne amino kiseline, da takav način ishrane dovodi do prevelikog unosa ugljenih hidrata, da sportisti ne mogu ostvariti vrhunske rezultate hraneći se na ovaj našin i sl. Zanimljiva je činjenica da se u sportovima tipa izdržljivosti neki sportisti namerno opredeljuju za ovakav način ishrane kako bi poboljšali svoje performanse.”  rekla je dr Jezdimirović.

Govornici na tribini
Predavači na tribini (s leva na desno): Dr Tatjana Jezdimirović, dr Jelena Milešević, dr Goran Abraham

Dr Jelena Milešević, sa Instituta za medicinska istraživanja u Beogradu, dala je iscrpne informacije o biljnoj ishrani i njenoj prednosti, ali i nedostacima. Dr Milešević prisutne je upoznala i da Institut trenutno sprovodi veliku nacionalnu studiju o navikama u ishrani koja obuhvata 3.000 ispitanika i između ostalog bavi se ishranom posebnih grupa kao što su vegetarijanci. Takođe navela je prisutne na razmišljanje da posvete nekoliko dana nedeljno ili mesečno biljnoj ishrani i da se razllozi za to mogu naći u očuvanju životne sredine, zdravlju i dr.

Biljna ishrana, trend ili izbor budućnosti?

Kikinđani imali su priliku i da čuju svog sugrađanina dr Goran Abraham, predsednik Udruženja “Zdravlje na dlanu“ koji je istakao da suština ove tribine jeste da se napravi paralela u smislu zdravstvenog stanja našeg stanovništva koje se uobičajno hrani i onog dela stanovništva čiji je izbor biljna ishrana. Dr Abraham je i pozvao svoje sugrađane da vode računa o svom zdravlju i u buduće prisustvuju tribinama poput ove.

Prepuna prostorija Narodne biblioteke “Jovan Popović“ u Kikindi pokazuje koliko su građani zainteresovani za teme vezane za unapređenje svog zdravlja, što i jeste krajnji cilj saradnje ovih udruženja i Instituta. Biljna ishrana, kao i druge teme iz zdravih oblasti zdravih stilova života biće tema i drugih predavanja koja će se održati po gradovima u Srbiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *