Kuvajmo u ritmu zdravlja

Kuvajmo u ritmu zdravlja

Tim Ritma zdravlja je 16. oktobra, zajedno sa učenicima Medicinske škole “7. april” obeležio Svetski dan hrane.
Zahvaljujemo se prof. Jelici Mijanović koja je kao i uvek, odlično pripremila učenike i omogućila dodatnu edukaciju o ovim važnim temama za mlade ljude.

U online radionici, sa predsednicom Udruženja Ritam zdravlja, dr Tatjanom Jezdimirović i nutricionistom dr Jelenom Milešević, đaci su razgovarali o:
– Principima zdrave ishrane
– Higijeni ruku
– Izboru namirnica
– Poremećajima ishrane

Principi zdrave ishrane baziraju se na raznovrsnosti namirnica, racionalnoj ishrani, umerenosti i dnevnom ritmu. Raznovrsnost hranljivih sastojaka, zadovoljenje nutritivnih potreba i odgovarajući energetski unos čine zdravu ishranu. Treba se truditi da ishrana bude što raznovrsnija, što se odnosi i na grupe namirnica i vrste jela. Umerena ishrana predstavlja unos optimalne količine hranljivih materija. Racionalna ishrana predstavlja odnos između unesene i utrošene hrane u organizmu, za odgovarajuće metaboličke procese, kao i fizičku aktivnost. Osim toga, treba paziti i na dovoljan unos tečnosti, posebno vode.
A da bi uživali u hrani, kao i da bi zadovoljili svoje energetske i nutritivne potrebe, hrana pre svega mora da bude bezbedna. To znači da je proizvedena i pripremljna na higijenski način i da je zdravstveno ispravna. To se odnosi i na higijenu ruku, prostorije, posuđa, pribora i površine za pripremu hrane. Pre rada sa namirnicama ruke treba da su čiste i suve, po mogućnosti bez nakita. Namirnice koje se obavavezno peru neposredno pre upotrebe su: voće i povrće, orašasti plodovi, suvo voće i konzerve.
Prilikom kupovine hrane, potrebno je obratiti pažnju na higijenu prostora gde se namirnice nalaze, zatim na izgled i miris. Prostor treba da bude čist i uredan, namirnice da imaju zdrav i svež izgled i da imaju odgovarajući miris za tu namirnicu. Takođe je važno čitati deklaraciju proizvoda, s posebnom pažnjom na rok upotrebe, aditive, kao i na nutritivnu i energetsku vrednost.
Povodom Svetskog dana hrane, mladim ljudima je potrebno obratiti pažnju na problem koji se najčešće javlja u adolescenciji- poremećaj ishrane. Poremećaj ishrane karakteriše iskrivljen stav prema hrani koji dovodi do promena u ponašanju vezanom za unos hrane. Najčešći poremećaji ishrane su anoreksija i bulimija, a treba obratiti pažnju ukoliko primetite da osoba preskače obroke, jede samo niskokaloričnu hranu, često se meri na vagi, žali se na fizički izgled i slično. Osobu koja ima poremećaj ishrane ne treba osuđivati, nego joj pomoći da zatraži stručni savet i reši problem na vreme.

Executive sous chef Aleksandar Bućan je zatim, prikazao kako se pripremaju zdravi obroci po receptima iz kuvara “Hajmo na piknik“. Tokom radionice, napravljena su dva jela:
– Potaž od karfiola
– Rižoto od ječma
Recepte možete pogledati ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *