ZDRAVLJE ZA SVE

ZDRAVLJE ZA SVE

Ovogodišnji Svetski dan zdravlja održan je pod sloganom „Primarna zdravstvena zaštita – osnov univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom”, a organizatori manifestacije u Novom Sadu bili su Srednja medicinska škola “7. April” i udruženje Ritam Zdravlja koja je ujedno deo OPENS programa (Omladinske prestonice Evrope Novi Sad).  

Tim povodom u ponedeljak, 08.04.2019. godine u parku kod Medicinske škole, održao se “Bazar zdravlja”.

Na Bazaru zdravlja, svi sugrađani su besplatno testirali i radili merenja različitih zdravstvenih parametara kao što su: krvni pritisak, procenat masti, indeks telesne mase, šećer u krvi i slično. Pored testiranja i merenja, posetioci su mogli da popričaju sa stručnjacima iz oblasti medicine, sportskih nauka i drugih komplementarnih oblasti. Takođe imali su priliku da se edukuju o važnosti fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenju svog zdravlja.

Za učenike Medicinske škole Doc. dr med. Olivera Nićiforović-Šurković, načelnica Instituta za javno zdravlje Vojvodine održala je predavanje na temu “Zdravi stilovi života”. Nakon toga, učenici su se takmičili u Igri znanja i Igrama spretnosti, koje su pripremili profesori Škole i aktivisti udruženja “Ritam zdravlja”.

Otvaranju manifestacije prisustvovala je načelnica Instituta za javno Zdravlje Doc. dr med. Olivera Nićiforović-Šurković, direktor Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta, dr Danijel Župić, kao i direktor srednje Medicnske škole “7. April”, Đorđe Iskrin.

Partneri i realizatori događaja:  

  • Institut za javno zdravlje Vojvodine
  • Crveni Krst Novog Sada
  • Preventivni centar doma zdravlja Novi Sad
  • Pokrajinski zavod za sport i medicinu sporta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *