Ritam zdravlja preporučuje – saveti za sprečavanje širenja novog korona virusa

Ritam zdravlja preporučuje – saveti za sprečavanje širenja novog korona virusa

Ritam zdravlja preporučuje da tokom vanrednog stanja pratite informacije i preporuke relevantnih institucija, kao što su Svetska zdravstvena organizacija, Ministarstvo zdravlja, sajt covid19.rs, kako biste doprineli sprečavanju širenja novog korona virusa i sačuvali svoje zdravlje.

Neke od osnovnih smernica kojih se treba pridržavati:
– Često perite ruke sapunom i toplom vodom barem 20 sekundi ili koristite sredstvo za dezinfekciju na bazi 70% alkohola.
– Nemojte dodirivati lice- nos, oči i usta.
– Ukoliko osećate neke simptome virusa covid 19, kao što su suv kašalj, telesna temperatura viša od 38 stepeni i otežano disanje, obratite se lekaru- idite u specijalno napravljena odeljenja (takozvana covid krila) pri domovima zdravlja. Adrese ambulanti možete naći na sajtu covid19.rs
– Kada ste napolju, održavajte rastojanje od 2 metra.
– Nosite masku za lice i rukavice. Nošenje maske omogućiće da druge zaštitite od sebe ako ste zaraženi ili potencijalni prenosilac. Studenti medicinskog fakulteta su na zanimljiv način objasnili kako nošenje maski utiče na šansu za inficiranje virusom, a grafički prikaz možete pogledati ovde.
– Redovno dezinfikujte kvake, obuću i odeću u kojoj izlazite.
– Dok ste kod kuće, u sve dužim intervalima policijskog časa, ne zaboravite da se hranite pravilno i budete fizički aktivni. Inspiraciju za zdrave obroke potražite u kuvaru Hajmo na piknik, koji možete skinuti ovde.

Poštujte savete stručnjaka, budite odgovorni prema sebi i drugima, pa da što pre nastavimo u ritmu zdravlja!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *