Međunarodni dan fizičke aktivnosti uz Ritam zdravlja obeležen online

Međunarodni dan fizičke aktivnosti uz Ritam zdravlja obeležen online

Ritam zdravlja je zajedno sa učenicima Medicinske škole 7. april i profesorima Jelicom Mijanović, Daliborom Bokanom i Zoranom Antonić, obeležio Međunarodni dan fizičke aktivnosti. Zbog vanrednog stanja povodom pandemije, čas na kom su predavači bili članovi tima Ritam zdravlja održan je online. Dr Tatjana Jezdimirović i Bojan Bakić razgovarali su sa učenicima o važnosti fizičke aktivnosti za zdravlje, nakon čega su se razmrdali i vežbali.

Dr Jezdimirović počela je predavanje pričom o počecima obeležavanja 10. maja i inicijativom Svetske zdravstvene organizacije pokrenutom 2002. godine da se ovaj datum obeležava kao dan fizičke aktivnosti.
Učenici su se uključili odgovarajući na pitanje zašto je važna fizička aktivnost, nakon čega je nastavljena diskusija. Razgovarali su o manjku kretanja tokom trajanja policijskog časa, ali i drugim problemima smanjene fizičke aktivnosti, koji su se javljali kao posledica vanrednog stanja.
Kao budući medicinski radnici, učenici su brzo nabrojali mnoge benefite koje donosi fizička aktivnost, poput:

  • prevencije hroničnih nezaraznih bolesti
  • prevencije depresije i melanholije
  • kontrole telesne težine
  • razvoja snage i kondicije
  • pravilnog rasta i razvoja dece
  • oslobađanja od stresa

Dr Jezdimirović je na kraju predavanja govorila o preporukama Svetske zdravstvene organizacije, prema kojima bi svaka zdrava osoba na nedeljnom nivou trebalo da ima 150-300 minuta aerobne aktivnosti ili visokog intenziteta u trajanju od 75 minuta, kako i vežbe snage i fleksibilnosti kako bi unapredila zdravlje.

Nakon teorije, prešlo se i na praktični deo ovog online časa, na kom je Bojan Bakić demonstrirao vežbe i pokrenuo učenike da urade nekoliko testova fizičke spremnosti. Testovi su se odnosili na održavanje ravnoteže, pokretljivost ramenog pojasa, fleksibilnost i izdržljivost. Probajte ih i vi! Celo zagrevanje, testove i vežbe možete naći na ovom linku.

Cilj obeležavanja 10. maja je pokretanje i motivisanje stanovništva da se bavi fizičkom aktivnošću.

Pokrenite se uz Ritam zdravlja!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *